Plads på Rejsen

Tryghed gennem machine learning

  • StatusAktiv
  • PlaceringDSB & Digital Labs
  • Involverede brugere1000+
  • Henvendt til Pendlere

COVID-19 var grund til stor bekymring og faldende passagertal. Der blev hertil skabt et akut behov for, at rejsende kunne holde sikker afstand til hinanden i den kollektive transport.

Vi spurgte os selv – hvordan sikrer vi at passagertallet spredes ud blandt togene og skaber tryghed, i de rette rammer, til at få passagerne tilbage i toget?

Med Plads på Rejsen kan passagerer få en oversigt over, hvor fyldt det enkelte S-tog er på den ønskede rejse. På denne måde kan passageren nemt og hurtigt danne sig et overblik over kapaciteten i toget og således have mulighed for at planlægge en senere afgang.

Plads på Rejsen

Tryghedsskabende vægtdata

Alle S-tog har vægtsensorer, der fortæller den aktuelle vægt på toget - noget som indtil nu primært er blevet anvendt til at beregne togets bremselængde. Med en kombination af data fra vægtsensorerne og machine learning, kunne vi beregne togets belægningsgrad og omsætte det til et estimat for, for fyldt det enkelte S-tog er.

På tre uger designede og udviklede vi en Progressiv web app, der tog denne data, og synliggjorde den i realtid for passagererne. Ud fra togets belægning kunne vi prognosticere hvilke tidsrum, der var bedst at rejse i for at forhindre for mange passagerer i toget, og et live kort med S-tog gjorde det nemt for passagererne at finde den næste afgang.

Plads på Rejsen fik bred mediedækning og blev en essentiel del af DSB’s kommunikation under første COVID-19 lockdown i Danmark.

Belægningsgraden i webapp’en illusteres med op til 4 sæder. Antallet af sæder fortæller, hvor god plads, der er i toget. 0 sæder markeret betyder eksempelvis under 5% belægning i toget og dermed god plads. Plads på Rejsen rådgiver også om hvilken ende af toget passageren skal stige på, for at kunne holde afstand. Således kan passagererne i god tid, planlægge deres rejse.

Plads på Rejsen vandt to priser til Danish Digital Award 2021. Guld i kategorien; Analytics & AI og sølv i Innovation.

Løsningen blev skitseret, løst og implementeret på få uger, og er intet mindre end en lille genistreg, når bremselængde pludselig bliver en afgørende faktor i at bremse smittetrykket i en global pandemi. Godt set, godt tænkt, godt eksekveret!