Plads på Rejsen

Tryghed til passagerne igennem machine learning

  • StatusAktiv
  • PlaceringDSB & Digital Labs
  • Henvendt til Pendlere
  • Brugere250

COVID-19 var grund til stor bekymring og faldende passagertal. Der blev skabt et akut behov for at de rejsende kunne holde sikker afstand til hinanden i den offentlige trafik.

Vi spurgte os selv – hvordan sikrer vi at passagertallet spredes ud blandt togene og skaber tryghed, i de rette rammer, til at få passagerne tilbage i toget?

Med Plads på Rejsen kan passagerer få en oversigt over hvor fyldt det enkelte tog er på den ønskede rejse. På denne måde kan passageren nemt og hurtigt danne sig et overblik over kapaciteten i toget, og således have mulighed for at planlægge en senere afgang.

Plads på Rejsen

Tryghedsskabende vægtdata

I udviklingen af Plads på Rejsen, undersøgte vi vægtsensorerne på toget– noget som indtil nu, primært er blevet anvendt til at beregne togets bremselængde. Med en kombination af data fra vægtsensorerne og machine learning, kunne vi beregne den forventede kapacitet, baseret på den vægt passagerernes udgjorde.

På tre uger designede og udviklede vi en Progressiv Web App, der tog denne data, og synliggjorde den i realtid for passagererne. Ud fra toget belægning, kunne vi på denne måde prognosticere hvilke tidspunkter der var bedst at rejse i, for at forhindre mange passagerer i toget.

Plads på Rejsen fik bred mediedækning og blev en essentiel del af DSB’s kommunikation under første COVID-19 lockdown i Danmark.

På den søgte rejse, får passageren vist en illustration af fire grå passagerer, som markerer kapaciteten i toget. Plads på Rejsen rådgiver også om hvilken ende af toget passageren skal stige på, for at kunne holde afstand. Således kan passagererne i god tid, planlægge deres rejse.

Plads på Rejsen vandt to priser til Danish Digital Award 2021. Guld i kategorien; Analytics & AI og sølv i Innovation.

Løsningen blev skitseret, løst og implementeret på få uger, og er intet mindre end en lille genistreg, når bremselængde pludselig bliver en afgørende faktor i at bremse smittetrykket i en global pandemi.
Godt set, godt tænkt, godt eksekveret!